Olvass

Mit csinál télen egy borász?

„A borásznak télen van lehetősége és ideje kipihenni az évet.” Viszont ez koránt sincs így, mivel akad bőven tennivaló ebben az évszakban is! 

Azok a borászok, akik készítenek kései szüretelésű édes bort, sokszor a szüretet kihúzzák télig, a jégboroknál pedig meg kell várni a fagy beálltát. ❄️

A szüret korai szakaszában szüretelt fehér vagy rozé borok addigra el is készülnek, már csak a derítésre, szűrésre és palackozásra várnak. 

Januárra az érlelésre szánt borok erjedése befejeződik. Ezután el kell dönteni, hogy melyik bor milyen hordóba kerüljön az elkövetkezendő időre.

Az egyik legfontosabb téli munka a metszés, ehhez általában januárban látnak hozzá. A lényeg, hogy biztosan végezzenek tavaszig, mivel akkor már „felébred” a szőlő és beindul a nedvkeringés. A metszés előtt viszont van egy nagyon fontos feladat: a tervezés. Át kell gondolnia a gazdának, hogy az előző évek fogyása alapján milyen szőlőből mennyit szeretne. ✂️

Azoknál a pincészeteknél, ahol nem csak hobbiként űzik ezt az ágazatot jelentősen befolyásoló tényező a marketing! Egy jól átgondolt tervvel előkészülve rengeteg embert csalogathatnak magukhoz például borkostolóra, ahol jó hangulatban tölthetnek időt a vendégek a házigazda és borai társaságában.